fckns wrote: ↑25.04.2019, 19:28
Valsts ārējais parāds ir ap 12 miljardiem eiro,+/- viens miljards. Un tas aug katru gadu, jo ir procenti kas jāapmaksā(nav lieli, bet tādiem kā tev tā ir astronomiska summa). ASV ārējais parads ir 22 triljoni, bet viņi joprojām dzīvo salīdzinoši labi. Tavam satraukumam es neredzu pamatu jo šāda mēroga parādi beigās vienkārši tiek norakstīti vai ignorēti jo iekasēt parādu no valsts ir daudz grūtāk nekā no cilvēka parastā.
Par tavu cepienu ar fizisko produktu eksportu - nu un? Kapitālisms visu ir salicis pa vietām - vislētāk ir ražot Ķīnā, un ar to viss beidzas. Latvija eksportē nišas produktus vai ārpakalpojumus un ar to ir pietiekami.Maize, piens un citi ikdienas produkti arī ir ražoti šeit vai vismaz tiek pārdoti zem latviska vārda. Tādiem pāķiem kā Tu nesaprast, ka kolhozs ir beidzies un pelnīt ar lauksaimniecību tālāk par vietējo mērogu ir nerentabli un pat neizdevīgi, jo pircējs vienmēr pirks lētāko pieejam produktu un latvietim tas neatmaksājas. Tas, ka pāris z/s ir paveicies vēl nenozīmē ka tas ir viss lauksaimnieku pulks.
Lētā darbaspēka eksports - es par to neraudu. Izbrauc ne tie paši izglītotākie cilvēki, un bieži vien tie ir bezdarbnieki vai strādaja tādu pašu darbu šeit kādu tur,bet ārzemēs saņem pāris reizes lielāku algu par pāris reizes smagāku darbu.
Par pirmo rindkopu es sasmējos

Otrajā rindkopā tu centies iztēlot sevi gudrāku par mani, bet pirmajā izrādi savu naivumu. Ja tie procenti "tādiem kā tev" nav lieli, tas nozīmē ka tu neatrodies latvijā, un tev nav nekāda saistība ar šo valsti. Jā, tādus parādus mēdz norakstīt - apmaiņā pret kaut ko - parādu devējiem izdevīgām reformām lielākoties. Tāds ļoti uzkrītošs piemērs ir jamaika, jo tur tas notika [iespējams ka joprojām notiek] tādā ļoti uzkrītošā veidā - "mēs [ASV] jums iedodam aizdevumu, jūs noņemiet ievedmuitu sausajam pienam" -> visa piena lopkopīga līdz ar to aiziet pa burbuli, jo ASV subsidētās lauksaimniecības saražotais sausais piena pulveris izrādās lētāks par vietējo pienu - un tā tālāk. Grieķija savulaik savu parādu dēļ dabūja tur kaut kādus valsts īpašumus pārdot, vai kaut ko tamlīdzīgu darīt. Bez tam, latvija nav grieķija - latvija parādu centīsies atdot, tici man. Vispār interesanta tev tā domāšana ka parāds - laba lieta. Ā, un ASV piesaukšana...

Jā, ASV spekulantu vadībā tādu lietu dara, tik tu esi piemirsis vienu sīkumiņu - ASV to dara nevis vienkārši aizņemoties, bet drukājot naudu - bet tiem zaļajiem papīriņiem kaut kāda vērtība tiek noturēta ar militāru palīdzību. Latvija nevar ne vienu, ne otru.
Kapitālisms visu ir salicis pa vietām? Jā, ķīnā šobrīd ir lētāk ražot - bet ar to nekas nav beidzies - ķīnieši tādējādi nopelna naudu un sāk izpirkt pārējo pasauli. Kamēr mēs pērkot to, kas tajā ķīnā ražots, graujam savu ekonomiku, un graujam savu nākotni. Kas, tavuprāt, notiks kad ķīniešiem piederēs viss kas eiropā ir vērtīgs?