ātrumrādis

Wiring | Electronics
Forum rules
Uzsākot jaunu tēmu:

1. Precīzi nodefinē tēmas nosaukumu. Kurai markai, kas nedarbojas un kas notika. Piemēram, ja tev ir pazudis apgaismojums instrumentu panelī, tad nosaukums sastāvēs no vw markas un sērijas "Golf Mk2", tālāk - kādam priekšmetam/kurā vietā un kāda problēma. Tātad nosaukums būs "Golf Mk2 instrumentu panelim pazuda apgaismojums". Nevis "instrumentu panelis".

2. Lai iegūtu konstruktīvu atbildi - ir jābūt konstruktīvam problēmas raksturojumam/aprakstam. Konstruktīvam, nevis referāta formas atstāstam.
Deliverer
VW: Golf/Jetta/Bora Mk..? GTI..

Re: ātrumrādis

Post by Deliverer » 27.03.2009, 11:43

man ir 950 spidometrs, bet tad man kas jāsāk mainīt spidometri?
ok!
Tad kāds var aizdot izmēģinājumam mk2 spidometru ar diviem kontaktiem?
Neesmu dollārs, lai visiem patiktu!!!

Deliverer

Post by Deliverer » 27.03.2009, 11:45

Marisio wrote:man atkal bija ta ka pilseta braucot uz 60 visi apdzina un stulbi lupija, tad uz shosejas braucu 110 un visi atkal mani apdzen, zvaniju 4omam kursh aiz muguras brauca ar mk4 , prasu uz cik brauc? 95km/h , sāku ar spidometra mainju un ar to ari beidzu, spido bija vainigs
p.s. tas km/h raditajs pirms lielupes tilta tiesham melo
ja viņš tur melo, varbūt pa 1km, jo esmu tur braucis ar vairākiem auto un apmēram viss sakrīt

JohnLV
Has thanked: 12 times
Been thanked: 26 times

Post by JohnLV » 31.03.2009, 01:02

Deliverer wrote:Vrbūt kāds zin kāpēc vw golf mk2 spidometrs rāda par aptuveni 13-15km/h mazāk nekā ir patiesībā, bet nobraukto attālumu liekas , ka rāda pareizi! Spidometrs nav elektroniskais! MFA rāda ar 1km nobīdi uz 200km salīdzinājumā ar pulksteni.

Šodien nomērīju uz jūrmalas šosejas - braucot 84, rāda spidometrā 70. Pārāk liela kļūda, lai pievērtu acis - 20% sanāk!
Pirmkārt spidometra kļūda ir nevis kilometros, bet procentos. Piemēram pie 10% kļūdas, ja brauc uz 100km/h, tad rādīs 110km/h, braucot ar 50km/h rādīs 55kMh, bet braucot ar 200km/h rādīs 220km/h.
Cik esmu lasījis, tad jau no rūpnīcas mehāniskajiem spidometriem ir kļūda līdz 10%, jo pēc noteikumiem spidometrs drīks rādīt vairāk, bet nekādā gadījumā nedrīkst rādīt mazāk.
Vislabāk spidometru notestēt izmantojot GPS uztvērēju. Pēc pieredzes varu teikt, ka precizitāte GPS uztvērējam ir ideāla, sakrīt līdz kilometram ar stacionārajiem šoseju tablo.
Tālāk, cipars 935 uz spidometra bija priekš mazajiem motoriem, līdz 1,3l. No 1,6 un uz augšu cipars ir 950.
Spidometra princips ir divu disku mijiedarbība ar magnētiskā lauka palīdzību. Trose griež disku, kurš ar magnētu palīdzību mēģina iegriezt otru disku ar butiņu. Otro disku uz vietas notur spirālīte. Tā spirālīte šķiet ir regulējama, tas ir regulējot tās garumu var iestādīt, cik tālu aizies bultiņa. Lai spidometrs rādītu mazāk, jāsaīsina spirāles garums.
950 nozīmē 950 spidometra troses apgriezienus nobraucot 1000m. Ja ir kaut kāds regulējams elektromotors ar apgriezienu skaitītāju, tad regulēšanu varētu veikt arī istabas apstākļos, aprēķinot, cik apgriezieniem minūtē būtu jābūt pie ātruma 100km/h. Pēc regulēšanas vajag pārbaudīt 0 stāvokli. Priekš tā bultiņu palaiž uz leju aiz atdures, un tai jānostājas pretī strīpiņai, kas nozōmē 0km/h.
Tā gan ir teorija, ko vēl neesmu realizējis praksē, bet tā kā man arī rāda vairāk, tad bija doma paregulēt, un tāpēc kādreiz vācu visu info par šo jautājumu...

P.S. Kādreiz ekipējoties ar GPS salīdzināju kļūdu dažādiem auto, ne tikai Golf 2, un gandrīz visiem bija kļūda apmēram no 5 līdz 12%. Vienīgi precīzi rādija SAAB, kuram bija gan mehāniskais, gan elektroniskais spidometrs. Mehāniskais gan pa vienu iedaļu tomēr kļūdījās:)
Golf 2, 1986, 1.6 EZ, Pierburg 2E2, automatic
Golf 2, 1990, 1.6 PN, Pierburg 2EE, automatic

Deliverer

Post by Deliverer » 31.03.2009, 09:18

JohnLV wrote: Pirmkārt spidometra kļūda ir nevis kilometros, bet procentos. Piemēram pie 10% kļūdas, ja brauc uz 100km/h, tad rādīs 110km/h, braucot ar 50km/h rādīs 55kMh, bet braucot ar 200km/h rādīs 220km/h.
Cik esmu lasījis, tad jau no rūpnīcas mehāniskajiem spidometriem ir kļūda līdz 10%, jo pēc noteikumiem spidometrs drīks rādīt vairāk, bet nekādā gadījumā nedrīkst rādīt mazāk.
Vislabāk spidometru notestēt izmantojot GPS uztvērēju. Pēc pieredzes varu teikt, ka precizitāte GPS uztvērējam ir ideāla, sakrīt līdz kilometram ar stacionārajiem šoseju tablo.
Tālāk, cipars 935 uz spidometra bija priekš mazajiem motoriem, līdz 1,3l. No 1,6 un uz augšu cipars ir 950.
Spidometra princips ir divu disku mijiedarbība ar magnētiskā lauka palīdzību. Trose griež disku, kurš ar magnētu palīdzību mēģina iegriezt otru disku ar butiņu. Otro disku uz vietas notur spirālīte. Tā spirālīte šķiet ir regulējama, tas ir regulējot tās garumu var iestādīt, cik tālu aizies bultiņa. Lai spidometrs rādītu mazāk, jāsaīsina spirāles garums.
950 nozīmē 950 spidometra troses apgriezienus nobraucot 1000m. Ja ir kaut kāds regulējams elektromotors ar apgriezienu skaitītāju, tad regulēšanu varētu veikt arī istabas apstākļos, aprēķinot, cik apgriezieniem minūtē būtu jābūt pie ātruma 100km/h. Pēc regulēšanas vajag pārbaudīt 0 stāvokli. Priekš tā bultiņu palaiž uz leju aiz atdures, un tai jānostājas pretī strīpiņai, kas nozōmē 0km/h.
Tā gan ir teorija, ko vēl neesmu realizējis praksē, bet tā kā man arī rāda vairāk, tad bija doma paregulēt, un tāpēc kādreiz vācu visu info par šo jautājumu...

P.S. Kādreiz ekipējoties ar GPS salīdzināju kļūdu dažādiem auto, ne tikai Golf 2, un gandrīz visiem bija kļūda apmēram no 5 līdz 12%. Vienīgi precīzi rādija SAAB, kuram bija gan mehāniskais, gan elektroniskais spidometrs. Mehāniskais gan pa vienu iedaļu tomēr kļūdījās:)
paldies par info

Post Reply

Return to “Elektrība | Elektronika”